Cel AWW-management

Samenstelling

VOORZITTER:

Yves Drapier

LEDEN:

Patrick Van Haudt, Angelo Terranova, Veerle Van Eylen, Nick Michiels, Pascal Sannia en Axelle Dekeyser

De cel – die bestaat uit leden van kleine, middelgrote en grote kantoren – volgt voortdurend alle reglementeringen op die van toepassing zijn op het gebied van witwassen van geld en financiering van terrorisme, zowel op nationaal als op Europees niveau.
Op die manier kunnen nieuwe tools en modellen worden ontwikkeld om de leden te begeleiden bij het naleven van deze soms complexe verplichtingen.

Dit jaar zijn de contacten met de CFI opgevoerd en hebben vele overlegvergaderingen plaatsgevonden om een gemeenschappelijke interpretatie te geven aan bepaalde concepten van witwaspreventie overeenkomstig het evenredigheidsbeginsel. De cel beantwoordt ook talrijke vragenlijsten en vragen om statistieken van verschillende instanties zoals de FAG, de Europese Commissie … om te beoordelen of (i) België de Europese AML-richtlijnen correct heeft omgezet en of (ii) de praktische uitvoering van de AML-verplichtingen door onze sector ook op het terrein efficiënt is.

OP NATIONAAL NIVEAU

• Geconsolideerde tekst (ITAA-norm/richtlijn)
Het ITAA wilde het voor zijn leden gemakkelijker maken om de inhoud van de AWW-norm en -richtlijn (aanvankelijk aangenomen op 31 maart 2020) te lezen door deze in één geconsolideerde tekst op te nemen.
Dit is geen nieuwe tekst maar slechts een herschikking van de oude teksten na de oprichting van het nieuwe instituut – het ITAA – dat de verplichtingen van het IAB en het BIBF als toezichtautoriteit op het gebied van witwasbestrijding heeft overgenomen, overeenkomstig artikel 85, 7° van de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld.

• Bijwerking van de bundel modellen en formulieren
De bedoeling was de formulieren te vereenvoudigen en extra uitleg te geven om het gebruik ervan door de leden te vergemakkelijken. Alle modellen zijn nu opgenomen in één centraal document, inclusief de algemene risicobeoordeling en het model van het jaarlijkse activiteitenverslag van de AMLCO.

 

• Invoering van een nieuwe algemene risicobeoordelingstabel – model ontwikkeld door Yves Drapier (in bespreking)

Regelmatig overleg met de CFI

Tussen het ITAA en de CFI zijn met name besprekingen gevoerd over het interne klokkenluiderskanaal, occasionele verrichtingen, evenredige modulering van de waakzaamheidsverplichtingen, het Contactpunt voor Klokkenluiders van het ITAA …

• Op 17 november 2022 werd een ontmoeting georganiseerd met de CFI om feedback te geven over de meldingsactiviteit van de onderworpen entiteiten die onder de controle van het ITAA vallen.

• Bijstand aan de advocaten van het ITAA bij het opstellen van een verzoekschrift aan het Grondwettelijk Hof betreffende het UBO-register

• Antwoorden op vragen van leden over de interpretatie van het antiwitwaswetgevingskader en opstellen van een FAQ die via Freshdesk beschikbaar is voor de leden

Opleidingen:

– Bij de voorbereiding van de vergadering met de toetsers op 11 april 2022 (vragen over derdezaakaanbrengers);

– Presentatie op 11 juni 2022 door Yves Drapier, Frank Haemers en Axelle Dekeyser: ‘Hoe uw kantoor organiseren op het vlak van preventieve antiwitwasmaatregelen om uw aansprakelijkheid te vrijwaren?’;

– Presentatie op 18 juni 2022 door Patrick Deleu en Frank Haemers over hetzelfde onderwerp in het Nederlands;

– Dag van de kwaliteitstoetsing in het kader van het ITAA-congres op 10 november 2022: presentatie van de laatste ontwikkelingen op het gebied van witwaspreventie door Yves Drapier (in het Frans) en Veerle Van Eylen (in het Nederlands).

Publicaties ter attentie van de leden om hen meer bewust te maken van de preventie van het witwassen van geld

– ITAA-zine: Antiwitwaswetgeving: stand van zaken van de preventieve regelgeving op internationaal, Europees en nationaal vlak.
– Update van economische en financiële sancties betreffende de situatie in Oekraïne.
– Antiwitwassen – Geconsolideerde tekst van de norm van het IAB en de richtlijn van het BIBF.

 

– Wijziging van de nationale lijst (KB van 5 mei 2022 tot wijziging van de lijst van personen en entiteiten bedoeld in artikelen 3 en 5 van het KB van 28 december 2006 inzake specifieke beperkende maatregelen tegen bepaalde personen en entiteiten met het oog op de strijd tegen de financiering van het terrorisme).

– FAG-verslag over de risico’s van witwassen van geld en financiering van terrorisme in verband met migrantensmokkel.

– Oneerlijke concurrentie in het fiscaal landschap?

– Antiwitwaspraktijken – hoe bepalen of mijn cliënt een zakenrelatie of een occasionele cliënt is?

– ITAA-standpunt: Is het verplicht om in alle types van kantoren een intern klokkenluiderskanaal op te zetten?

– Wijziging van de nationale lijst (KB van 26 oktober 2022 tot wijziging van de lijst van personen en entiteiten bedoeld in artikelen 3 en 5 van het KB van 28 december 2006 inzake specifieke beperkende maatregelen tegen bepaalde personen en entiteiten met het oog op de strijd tegen de financiering van het terrorisme).

OP EUROPEES NIVEAU

• Opvolging van de evaluatie door de Europese Commissie van de feitelijke tenuitvoerlegging van de vierde AML-richtlijn

Na beantwoording van de door de Europese Commissie opgestelde vragenlijsten vond in maart 2021 de evaluatie van het beroep plaats. Vervolgens werd door de Europese Commissie een verslag opgesteld waarop het ITAA heeft gereageerd met toelichtingen en opmerkingen.

Er werden nog aanvullende vragen gesteld die werden beantwoord op 25 november 2022.

Accountancy Europe AML Party: deelname aan het overleg over een nieuw Europees wetgevend pakket via Accountancy Europe

Dit wetgevingspakket omvat (i) een verordening tot oprichting van een nieuwe EU-antiwitwasautoriteit, (ii) een verordening met rechtstreeks toepasselijke regels, onder meer inzake waakzaamheid ten aanzien van cliënten en uiteindelijke begunstigden, (iii) een zesde AML/FT-richtlijn en (iv) een herziening van verordening 2015/847/EU betreffende geldovermakingen om de traceerbaarheid van overmakingen van crypto-activa te waarborgen.
Het ITAA is via ETAF en Accountancy Europe actief betrokken geweest bij het ontwerpverslag van Eero Heinäluoma (S&D, Finland) en Damien Carême (Greens/EFA, Frankrijk) over het ontwerp van AML-verordening.
De door de twee rapporteurs voorgestelde wijzigingen beogen een beperking van het beroepsgeheim in het kader van de uitzondering van de bepaling van de rechtspositie.